به گزارش شهرآرانیوز - پژوهشگران با فیلتر کردن هوای اطراف باغ وحش، مواد ژنتیکی دهها گونه را شناسایی کردند. تکنیک آنها میتواند به ردیابی و محافظت از حیوانات وحشی کمک کند.
«زومیت» در این باره مینویسد: کریستین بومن در دوران دانشجویی برای به دست آوردن شجره آکادمیک خود فداکاری کرد. بومن برای جمع آوری سرنخهای ژنتیکی درباره حیات وحش اطراف از طریق بررسی روده انگل ها، به سختی در نهری آلوده به زالو در ماداگاسکار راه میرفت. برای انجام این کار، او باید ابتدا به آنها اجازه میداد تا به پوست برهنه او بچسبند. بومن که اکنون، دانشیار ژنومیک تکاملی در دانشگاه کپنهاگ است، میگوید: «من به عنوان طعمه انسانی عمل کردم. این زالوها در واقع از حیوانات جنگلهای بارانی تغذیه میکردند، خون آنها را میکشیدند و نگهدارنده عالی DNA هستند».
اکنون بومن و گروه دیگری از پژوهشگران روش بسیار ساده تری برای نمونه گیری از DNA محیطی یا eDNA پیدا کرده اند. آنها چند فیلتر هوا را درون و اطراف دو باغ وحش نصب کردند تا قطعات میکروسکوپی مواد ژنتیکی شناور در هوا را بگیرد. آنها پس از برداشتن فیلترهای کوچک و تکثیر DNA با استفاده از توالی یاب، توانستند نشانگرهای ژنتیکی دهها گونه حیوانی در اسارت و نیز موجودات آزاد اطراف مانند سنجاب ها، گربهها و جوجه تیغیها را پیدا کنند.
درحالی که دانشمندان از تکنیکهای نمونه گیری مشابه eDNA برای شناسایی مواد ژنتیکی ماهیها و موجودات دیگر درون رودخانهها و اقیانوسها استفاده میکنند، اولین بار است که از این تکنیک برای جمع آوری DNA پستانداران از هوا استفاده میشود. بومن میگوید مرحله بعدی این است که متوجه شویم که چگونه میتوان از این روش در طبیعت استفاده کرد و چگونه میتوان آن را با زیستگاهها و اکوسیستمهای مختلف مطابقت داد.
پژوهشگران دانمارکی سه فیلتر هوا را به مدت ۳۰ ساعت در هر نوبت مستقر کردند و توانستند ۴۹ مهره دار شامل ۳۰ پستاندار، ۱۳ پرنده، چهار ماهی، یک دوزیست و یک خزنده را شناسایی کنند. آنها DNA حیوانات باغ وحش مانند زرافه گردن کوتاه (اُکاپی)، آرمادیلو، گوپی (گونهای ماهی که در برکهای در خانه جنگلی زندگی میکرد) و حتی DNA حیوانات مزاحمی مانند موش صحرایی قهوهای و موش خانگی را پیدا کردند. قطعاتی از DNA از ماهیهای استفاده شده برای تغذیه حیوانات دیگر باغ وحش نیز به سمت آسمان حرکت کرده بود که به وسیله فیلتر به دام افتاد و شناسایی شد.